31 Oktober 2005

Roman

Jij kent hem niet, ik ken hem niet, maar dat betekent niet dat hij er niet is, of niet denkbaar zou zijn: Roman. Deze jongen komt uit Oekraïne. Vroeger zeiden de mensen: de Oekraïne, maar nu zeg je het zonder lidwoord. Dat land (ongeveer 24 keer zo groot als Nederland) was onderdeel van de Unie van Socialistische Sovjet-republieken. Het was de graanschuur van die grootmacht. Een boerenland. De oude Adolf Hitler hield van dat land, en weet je waarom? Omdat ze in Oekraïne dol zijn op Blut-und-Boden-theorieën en omdat ze een bloedhekel hadden aan Joden, daarom.

Maar mijn Roman is net tien jaar oud, en hij is anders opgevoed. Roman is geboren in 1995 en dan weet je niets van Joden. Wat Roman wel weet is dat er in Oekraïne een kerncentrale is ontploft, in Tsjernobyl, en dat die gebeurtenis een hoop doden heeft opgeleverd. Bovendien weet hij dat die ramp er mede de oorzaak van is dat Oekraïne een onafhankelijke staat is geworden. Zelfs dictator Putin heeft nog maar weinig te vertellen in Oekraïne. Soms, als Roman van school naar huis loopt, denkt hij: Darina is een mooi meisje, maar ik maak geen kans bij haar. Zie je hem lopen? Ik wel. Hij draagt blauwe sokken, een korte broek, ook in de winter, en hij doet alleen een jas aan als zijn moeder hem daartoe verplicht.

Roman wil naar de grote stad, veertig kilometer verderop, want daar speelt Dnjepr. Hij weet meer dan je denkt, Roman weet wat er aan de hand is. Je luistert niet naar hem, en daarom schrijf ik dit stukje. Hij wil graag in het stadion van Dnjepr zitten, want daar spelen de Europese ploegen.

Ga staan, als je voor Dnjepr Dnjepropetrovsk bent,
ga staan, als je voor Dnjepr Dnjepropetrovsk bent,
ga staan, als je voor Dnjepr Dnjepropetrovsk bent,
ga staan, als je voor Dnjepr Dnjepropetrovsk bent.


Daar speelt AZ dat Dnjepr met 1-2 verslaat.

Retteketet AZ, Retteketet AZ
Waar blijft die bal
die bal moet in het net
Ga er tegen aan
AZ moet bovenaan
Laat ze met hun water
naar de dokter gaan
Retteketet AZ, Retteketet AZ
Ronald - 27 November 2005