01 December 2007

De zeerovers van het zwarte denken

's Nachts, als de slaap niet komen kan en in plaats daarvan mijn eiland omsingeld is door de de zeerovers van het zwarte denken, de marins sans merci, de merciless mariners, dan schrijf ik stukjes waarvan ik er overdag niet over zou hebben gepiekerd ze te schrijven. Als je dat na vier jaar nog niet in de gaten hebt, dan moet je hier maar beter niet meer komen. Het is hier niet voor niets al jaren diepdonkerblauw. 's Nachts word ik bezocht door mijn oude vader, die me heeft geleerd te schrijven en me op zeker moment in Duitsland heeft opgedragen een fatsoenlijke vulpen te kopen — en dat heb ik gedaan, met twee getuigen. Zeker nu ik alleen ben kan ik ook in mijn hoofd mijn gang gaan.

Ik wil graag een dochtertje, of een zoontje, maar als dat niet komt dan zal ik het zonder vrouw maken. Het broertje van het boek van Houellebecq. Dat staat mooi in de krant, later, als het boek klaar is. Maar de krant is niet meer interessant. Qua promotie moet je met je boek bij David Letterman zitten, en anders is het niks. Die man heet niet voor niets Letterman. En dus altijd eerst een Amerikaanse uitgever zoeken voor je roman, en dan pas een Nederlandse. Vrouwen beseffen niet dat je zonder hen ook kinderen kunt maken. Vrouwen denken misschien dat de soort in stand moet worden gehouden. Ik ben de soort zat. Totdat ik mijn eigen kindje over de vloer zie kruipen, dan ben ik ook verkocht. Ik ben niet gek. Maar ik ben het altijd eens met de zeerovers van het zwarte denken die mij rond deze tijd komen bezoeken.

Maar liefst vijf mensen hebben me erop gewezen dat het vandaag (27 november) de dag is waarop mijn Grote Held 65 werd. Ik hoop dat al die mensen naar radio 6 hebben geluisterd, naar al die geleerde professoren die precies weten hoe Jimi Hendrix dit allemaal voor elkaar heeft geschopt en hoeveel vrouwen hij heeft geneukt. Nou, het valt reuze mee. Heeft iemand het erover gehad hoe die man rook? Nou dan. Ik ga mijn eigen onderzoek wel doen. En mijn trouwe publiek (ongeveer vierduizend mensen, geloof ik) inlichten over mijn bevindingen, goed? Ik heb tegenwoordig goeie connecties, ja.

En voor elke sukkel die hier nog niet eerder was, en die nu eindelijk wel eens het mooiste nummer wil horen uit de popgeschiedenis tot nu toe: