25 Februari 2005

De moderne mens

Met jou papa, was het me nog wel gelukt. Ik moet het nu met mijn vijanden doen.
Wie had je leuk gevonden? Nou, ik denk mijn eigen moeder, jouw vrouw. Ik had je meegenomen afgelopen maandag, dan had je Roos ontmoet, en dan was jij verliefd geworden, maar ik niet.
Ik ben inmiddels veel slimmer in verliefd dan jij. Je bent zo lief voor me geweest. Ik vertel ze naar welke grotten ze moeten gaan.
Ze zijn zo dom, papa!


DE GROTTEN

La Mouthe — rijd Les Eyzies uit in de richting van Le Bugue. Sla even voorbij het benzinestation linksaf. Volg de weg een kilometer of twee, drie en vraag onderweg naar La Mouthe. Iedereen die je daar ziet, kent de grot. Er woont een oude man, die ruikt naar goedkope wijn en carbid. Wanneer je vriendelijk bent en interessant doet over archeologische bezigheden in Nederland, zal hij je een rondleiding geven.
In de grot zijn voornamelijk graveringen te zien, waaronder de enige bekende afbeelding van een ‘tent’.
Deze man wist in 1980 al dat de moderne mens niet afstamt van de Neanderthaler. Nu weten wij het ook.

Font de Gaume — overbekende grot met schilderingen van onder meer bizons.

Bernifal — onlangs ontdekte grot met fraaie schilderingen. Gelegen aan de weg van Les Eyzies naar Sarlat-le-Canéda.

Rouffignac — ‘La Grotte aux Cent Mammouths’. Gelegen in Rouffignac. Goed aangegeven op de borden. De grot is in de vorige eeuw nog gebruikt als schuilplaats.

Les Combarelles — mooie graveringen, onder meer van een leeuwin.

Cougnac — in de buurt van Gourdon. Grot met druipsteen (dat uiteraard de schilderingen aantast) en prachtige schilderingen van onder meer een hert.